Gazprom plánuje odberateľom v EÚ znížiť ceny plynu

08.02.2013 Celý región

Moskva (TASR) - Ruský energetický gigant Gazprom svojim odberateľom v Európskej únii vráti tento rok 4,7 miliardy USD (3,47 miliardy eur) prostredníctvom zníženia cien plynu. A zaviazal sa tiež, že vyplatí aj sľúbené dividendy. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov ruskej firmy.
Najväčší svetový producent plynu zareagoval na stúpajú tlak konkurencie a upravil niektorým európskym klientom dlhodobé kontrakty. Zároveň im prisľúbil aj vyplatenie určitej hotovosti v rámci revízie zmlúv. Podľa analytikov zníženie cien môže Gazpromu pomôcť dosiahnuť väčší podiel na trhu v Európe, kde pokrýva svojimi dodávkami zhruba 25 % z celkovej spotreby plynu. Ruský gigant si dal tento rok za cieľ zvýšiť dodávky komodity do Európy o 10 % na 152 miliárd kubických metrov (m3).
No na druhej strane Gazprom má problémy s poklesom toku financií, čo vyvoláva pochybnosti, či bude schopný vyplatiť dividendy v plánovanej výške a zároveň investovať do nových projektov a tiež výstavby nových plynovodov, ktoré majú firme pomôcť s rastom exportu. 
 

Vyberte región